Vulcan viimeistä kertaa

Avro Vulcan XH558 lensi viimeistä kertaa eilen 28.10.2015. Tämä oli jo toinen kerta kun tämä kylmän sodan pommittajaveteraani teki viimeisen lentonsa. XH558 oli vuodesta 1986 vuoteen 1993 RAF:n ainoa käytössä ollut Vulcan. Kone lensi näytöslentoja ennen kuin poistettiin käytöstä 1993.

Kone myytiin yksityiselle omistajelle, ja suunnitelmat sen lentokuntoon palauttamisesta alkoivat 1997. Kunnostyö vei lähes 10 vuotta, ja tuli maksamaan lopulta n. seitsemän miljoonaa puntaa. Projekti olikin rahoituskriisistä toiseen siirtymistä. Mutta ammattilaisten, ja vapaaehtoisten työ palkittiin syksyllä 2007 XH558 palasi ilmaan 14 vuoden tauon jälkeen.

Lentokausi 2015 jäi Vulcanin viimeiseksi. Kone on jo ylittänyt sille suunnitellut lentotunnit, ja rahoituksen järjestäminen koneen lentokunnossa pitämiseksi oli koko ajan vaikeampaa. Tältä pohjalta tehtiin päätös lopettaa lennot tämän vuoden syksyyn. XH558 jää kuitenkin yleisön nähtäville entiseen RAF Finningley -tukikohtaan (nykyisin Robin Hood Airport).

Pääsin tutustumaan XH558:n kunnostukseen joskus 2000-luvun puolivälissä Olympuksen vieraana. Matka poiki yhden lehtiartikkelinkin. Pitääkin kaivaa tuon matkan kuvat esiin, ja palata asiaan myöhemmin!

Tämän postauksen kuvat ovat XH558:n viimeiseltä lennolta. Lisätietoa Vulcanista löytyy Vulcan to the Sky:n nettisivuilta.

2 thoughts on “Vulcan viimeistä kertaa

  • Hieno juttu, upeat kuvat! We want more! Tervetuloa Ilmailuklassikko!

    • Tervetuloa lukemaan! Yritän edelleen löytää niitä omia matkakuviani kun pääsin katsomaan Vulcania sen ollessa kunnostettavana. Kyllä ne vielä löytyvät jostain usb-kovalevyn kulmalta…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *