Ilmailumuseo Taiwanissa

Työmatka vei pari viikkoa sitten Taiwaniin, ja sen toiseksi suurimpaan kaupunkiin Kaohsiungiin. Työn lomassa jäi vapaatakin, ja aikaa tutustua kaupunkiin. Eihän se olisi matka eikä mikään, jos ei ilmailumuseossa kävisi?

Taiwanin ilmavoimien historia on mielenkiintoinen, riippuuhan hieman näkökulmasta onko maa ”oikea” Kiina vai kapinallinen maakunta. Republic of China Air Forcen (ROCAF) historia alkaa kuitenkin vuodesta 1920, jolloin ilmavoimat perustettiin Manner-Kiinassa. Ilmavoimien historia on kovin sotaisa alkaen 1930-luvulta toisen maailmansodan kautta Kiinan sisällissotaan 1940-luvun lopulla.

Toisen maailmansodan jälkeen ROCAF on käyttänyt paljon USA:lta ostettua kalustoa, joukossa mm. F-86 Sabre, F-104 Starfighter ja tämän päivän F-16-hävittäjät. Unohtaa ei myöskään kannata maan omaa lentokonetuotantoa, mm. AIDC F-CK-1 Ching-kuo -hävittäjää.

ROCAF:n historiaa esitellään Kaohsiungissa sijaitsevassa ilmailumuseossa. Museo sijaitsee kaupungin pohjoispuolella lentotukikohdan yhteydessä. Tukikohdassa toimii ainakin ilmavoimien koulutusosasto. Lisätietoja museosta löytyy ilmavoiminen nettisivuilta.

IMG_9117

Museon on auki yleisölle viikonloppuisin. Vieraillessani paikalla kuumana sunnuntaipäivänä, museo koostui ulkonäyttelyalueesta ja itse museorakennuksesta. Museo on komea valkoinen rakennus lentotukikohdan portilla. Ennakkoon lukemani perusteella museossa ei saa valokuvata. Paikalliset näyttivät kyllä räpsivän kännykkäkuvia, mutta en viitsinyt lähteä kokeilemaan, varsinkin kun henkilökunnan englanninkielen taito oli heikko.

Museon näyttely koostuu pääasiassa valokuvista, teksteistä, esineistä ja pienoismalleista (joukossa muutama todella hieno). Sisällä rakennuksessa on näytteillä P-51, osittain aukileikattu F-104, ja Stearman. Muuten näyttely on perusmuseokamaa, tekstit ovat myös englanniksi.

IMG_9065

Ulkoalue on sitten sitäkin mielenkiintoisempi. Samalla asfalttikentällä on näytteillä: C-46, C-118 (DC-6), C-119 ja C-123! Näiden lisäksi vielä Grumman Tracker, ja F-104 Starfighter yms. Harvassa museossa näkee tällaista kattausta kuljetuslentokoneita samassa paikassa. Kutosta lukuun ottamatta kaikki isot koneet olivat minulle livenä uusia tuttavuuksia. Erityisesti C-46:n koko teki vaikutuksen, olen toki tiennyt, että kone on DC-3:a suurempi, mutta noin suuri…

IMG_8787

Eikä tässä vielä kaikki. Ulkoalue on todella iso, ja sieltä on selvästi viety koneita pois. Nettitietojen mukaan museolle olisi valmistunut uusi halli, jossa on mm. näytteillä Boeing 720. Mutta missä tämä halli sijaitsee? Ei ainakaan nykyisen museon vieressä. Yritin asiaa kysyä henkilökunnalta, mutta yhteistä kieltä ei löytynyt. Ilmeisesti halli sijaitsee jossakin lentotukikohdan alueella, mutta ei välttämättä ole vielä avoinna yleisölle. Kuulisin mielelläni lisätietoja hallista, jos joku onnistuu niitä kaivamaan.

IMG_8799

IMG_8850

Miten sinne pääsee? Aika helposti itseasiassa. Aluksi kannattaa hommata itsensä Kaohsiungin metroverkon äärelle. Asemille on lippuautomaatteja jotka puhuvat englantia. Otetaan/vaihdetaan punaiselle metrolinjalle, ja ajetaan sen pohjoiselle pääteasemalle Ganshan South. Jos tulee Taipeista, luotijunasta voi vaihtaa punaiselle linjalle Zuoyingin asemalla.

Ganshanin asemalta kannattaa ottaa taksi. Museon voisi ehkä tavoittaa kävellenkin, matkaa tulee muutama kilometri. Taksit ovat luotettavia, mutta kuljettajat eivät yleensä ymmärrä englantia/englanninkielisiä osoitteita. Kannattaa siis varata mukaan kartta tms. missä näkyy määränpään kiinankielinen osoite ja sijainti. Taksimatka kestää vain muutamia minuutteja, ja maksaa n.150 TND (n. 5€).

Museon ulkoalueen portilla on pieni museomyymälä, jossa on myynnissä leluja, vaatteita ja valmismalleja. Takaisinpäin juna-asemalle saa taksin kun pyytää myymälän henkilökuntaa sellaisen soittamaan. Tai ainakin minä sain kun olin aikana elehtinyt myyjälle ja toistellut sanaa taxitaxitaxitaxi…

Jos on käymässä Kaohsiungissa, suosittelen museovierailua. Mielenkiintoinen paikka, ja entistäkin mielenkiintoisempi, jos se halli avautuu joskus yleisölle.

IMG_8844

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *