MiG-21 Rissalaan!

Torstaiaamuun herättiin kovan lentonäytösuutisen myötä. MiG-21 palaa Suomen, ja ennen kaikkea Kuopion taivaalle!

Romanian MiG-21 Lancer C nousussa

Kesäkuussa Rissalassa järjestettävän Tour de Sky -päälentonäytöksen järjestäjät tiedottivat, että näytökseen saapuu kaksi Romanian Ilmavoimien MiG-21 konetta. Romanian Ilmavoimien MiG-21 koneita kutsutaan Lancer nimellä. Koneissa on täysin uusi länsimainen hävittäjätutka sekä elektroniikka ja varustukseltaan ne vastaavat nykyisiä länsimaisia hävittäjiä. Romania päätti modifioida omat MiG-21 koneensa länsimaiseksi. Ensimmäinen modifioitu kone lensi 1996 ja kaikkiaan 114 konetta modifioitiin.

Romanian MiG-21 Lancer C laskussa

Romanian MiG-21 Lancer C lentoonlähdössä jälkipolttopäällä

Suomessa viimeinen MiG-21-lento tapahtui 7.3.1998 kun kapteeni Yrjö Rantamäki lensi viimeisen MiG-21 lennon Rissalassa. Tämän jälkeen ei tätä ikonista itärautaa ole Suomessa nähty.

Kuopio ja Rissala on juuri oikea paikka MiG-21:n paluulle Suomeen. Ilmavoimien MiG-kalusto palveli Karjalan Lennostossa Rissalassa. Konetyyppi onkin tuttu näky monelle Kuopiolaiselle.

Romanian MiG-21 Lancer C rullaa

Olen aina ollut onnellinen siitä, että ehdin 1990-luvulla nähdä (ja tuntea) Ilmavoimien MiG-21-koneen lentonäytöksessä. Konetyypin paluu suomalaiseen lentonäytökseen nostaa vuoden 2016 päälentonäytöksen kiinnostavuuden aivan uudelle tasolle.

3 thoughts on “MiG-21 Rissalaan!

  • Mahtaneeko lentää näytöksessä?

    Joktap Romanian MiG-21 LanceR:t on jaettuna kahteen eri laivueen tukikohtaan, Baza 71 Câmpia Turzii:ssa Romanian luoteisosassa ja Baza 86 Feteşti:ssä lähellä Mustan Meren rannikkoa. Keväällä 2016 koneita on ollut käytössä vielä n. 20 kpl yksipaikkaista LanceR C multi-role ja 8 LanceR B kaksipaikkaista koulutuskonetta.

    Koneita aletaan korvaamaan kuluvan vuoden aikana käytetyillä, ex. Portugalin F-16:lla, joita on hankittu 12 kpl.
    (9 AM ja 3 BM) ja myöhemmin on tulossa 12 kpl käytettyjä lisää USA:sta.

    • Täytyy vanhan MG apumekin lähtee kuuntelee kunnon jytinää ☺

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *