Perjantailentokone XI

Suomi juhlii juhannusta, mutta Ilmailuklassikko ei jätä perjantailentokonetta väliin. Tällä viikolla tutustumme brittiläiseen klassikkoon, joka on ehkä jäänyt liian vähälle huomiolle. 1930-luvun lentokoneeseen joka palveli läpi toisen maailmansodan tärkeissä tehtävissä. Tämä persoonallinen lentokone on: Supermarine Walrus.

Walrusin tarina alkoi 1930-luvun alussa kun Supermarine suunnitteli Australian laivaston vaatimuksiin Seagul V -tiedustelukoneen. Kone oli tarkoitettu toimimaan taistelulaivoilta katapulttistarteilla. Vuonna 1933 ensilentonsa lentäneessä koneessa oli trooppisia olosuhteita ajatellen metallirakenteinen runko. kaksitasoisen koneen siivissä oli metalliset salot ja puiset siipikaaret, pintamateriaalina oli kangas. Moottorina koneessa oli Bristol Pegasus II.

Australia tilasi 24 konetta, jotka toimitettiin vuoden 1935 aikana. Britannian laivasto kokeili samana vuonna konetta omilla taistelulaivoillaan. Kuninkaalliset ilmavoimat (RAF) teki ensimmäisen tilauksensa vuonna 1935, vuonna 1936 toimitetut koneet saivat brittiläiseen tapaan nimen Walrus, tuotannon aikana moottoriksi vaihtui Bristol Pegasus V.

Konetyyppiä valmistettiin kolmena versiona. Seagul V -koneita valmistui Australialle. Walrus I oli päätuotantoversio Britannian käyttöön. Vuonna 1940 kehitettiin strategisten materiaalien säästämiseksi puurunkoinen Walrus II. Kokonaisvalmistusmäärä oli 740 konetta, joista 191 kappaletta puurunkoisia Walrus II -koneita.

Walrus-koneeet tekivät suurimmat urotyönsä toisen maailmansodan aikana toimimalla meripelastustehtävissä. Kun alasammutut tai pakkolaskun tehneet lentomiehistöt oli paikannettu mereltä, pyrittiin heille pudottamaan pelastuslautta esim. Avro Anson -koneesta. Tämän jälkeen Walrus-miehistöt suuntasivat merelle noutamaan pelastettavia.

Pelastustehtävien lisäksi Walrus-koneet toimivat sodan aikana tiedustelutehtävissä, kuljetus- ja yhteyskoneina jne. Kaikkiaan Walrus oli joka paikan höylä joka palveli kaikilla sotanäyttämöillä. Neljä konetta on säilynyt. Näistä kaksi Australiassa ja kaksi Briteissä. Toinen brittikoneista on tarkoitus korjata lentokuntoon.

The_Royal_Navy_during_the_Second_World_War_A24215 Royal_Air_Force-_Italy,_the_Balkans_and_South-east_Europe,_1942-1945._CNA1188

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *