Ilmailumuseo Vesivehmaalle

Suomen Ilmailumuseo tiedotti tänään ostavansa Asikkalan kunnalta Vesivehmaan lentokentällä sijaitsevan lentokonehallin ja hallirakennuksen määräalan vuokraoikeuden. Pieni uutinen ehkä, mutta pysähdytäänpä miettimään mikä tämä Vesivehmaan varastohallina tunnettu rakennus oikein on.

IMG_0770

Vesivehmaan lentokentän rakentaminen alkoi talvisodan aikana, ja kenttä valmistui välirauhan aikaan ennen jatkosostaa. Kentälle oli sijoitettuna mm. Brewster-hävittäjiä. Kentälle rakennettiin luonnollisesti myös lentokonehalleja, ja muuta asiaan kuuluvaa infraa.

Yhteen näistä halleista ilmavoimat alkoi kerätä vanhoja museointia odottavia koneita vuodesta 1948 alkaen. Jos suurin osa sotakoneista päätyikin metallisulattoon sodan jälkeen, on Suomessa kuitenkin säilynyt laaja kokoelma sotaa edeltävää lentokalustoa, ja joitakin sota-aikanakin käytössä olleita lentokoneita. Puhumattakaan sodan jälkeisen ajan museokoneista.

IMG_0756

Vesivehmaan halliin kertyi vähitellen huikea kokoelma lentokoneita. Lähes jokainen suomalainen ennen vuotta 1950 lentonsa lopettanut museolentokone on jossain vaiheessa ollut varastoituna Vesivehmaan halliin. Sieltä koneita 1960-luvulta alkaen siirretty entisöitäviksi, tai näytteille museoon, ja uusia koneita on tullut tilalle.

Vuonna 1962 perustettu Lahden Ilmasilta alkoi huolehtia hiljaiseloa viettävästä hallista, ja sen kokoelmasta. Ilmasilta on vastannut mm. hallin aukipitämisestä yleisölle (Päijät-Hämeen Ilmailumuseo), vuosien aikana järjestänyt koneita hallissa, ylläpitänyt rakennusta, ja muutenkin katsonut lentokoneiden perään.

Kentän hallit siirtyivät Asikkalan kunnalle jokin aika sitten. Pari muuta hallia on vuokrattu ulkopuoliselle toimijalle, mutta museohallin kohtalo oli auki. Nyt yksi suomalaisen ilmailuhistorian merkittävimmistä säilytyspaikoista on saamassa arvoisensa omistajan. Samalla Suomen Ilmailumuseo tulee mukaan kenttäalueen kehittämiseen.

IMG_0723

Suomalaisten ilmailumuseoiden tilakysymys on tällä hetkellä vaikea. Museoiden näyttelytilojen lisäksi kunnollista varastointitilaa ei ole missään. Niistäkin vähistä tiloista joita museoilla on ollut käytössään on jouduttu joko luopumaan, tai ne ovat uhattuina. Ilmailumuseoiden varastotila on kysymys joka tulisi ratkaista pikaisesti.

Hallin ostaminen Vesivehmaalta on toivottavasti lähtölaukaus valtakunnallisen ilmailumuseoiden kokoelmakeskuksen rakentamiselle.

Kerätessäni tämän artikkelin kuvia, huomasin niiden olevan jo useamman vuoden vanhoja. Käynti Vesivehmaalla on otettava ehdottomasti ohjelmaan ensi kesänä.

Olen Suomen Ilmailumuseosäätiön hallituksen jäsen.

2 thoughts on “Ilmailumuseo Vesivehmaalle

  • Halleista ei varsinaisesti ole puute. Rahasta se suurin puute suomalaisilla museoilla on. Vaikka esim. Suomen Ilmailumuseo onkin aivan maan kärkipäätä oman rahoituksen hankinnassa. Lisäksi varastotilan suhteen merkitsee sijainti (ei, ei sen tarvitse olla Helsingissä), logistiikka jne. Mutta museot tiedostavat tilanteen, ja asioita viedään koko ajan eteenpäin.

  • Säilytyshallien puute on jännä juttu, koska Suomi on täynnä tyhjillään olevaa teollisuushallitilaa. Eri asia on, jos tila pitää saada pääkaupunkiseudulta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *