Muotia ja Stratoliner

Bongasin Ilmailuhistoria Facebook-ryhmän kautta aivan mahtavan filmin. Vuodelta 1940 olevassa värifilmissä on kaikkea: filmitähtiä, muotia ja tietenkin kiiltäviä lentokoneita. Pääosassa (filmitähtien esittelemän muodin ohella) on TWA:n Boeing 307 Staratoliner.

Stratoliner on vähän tunnettu pala ilmailunhistoriaa. Tämä B-17-pommikoneeseen pohjautunut liikennelentokone oli ensimmäinen käyttöön tullut paineistettu liikennelentokone. 1930-luvun lopulla useammalla lentokonevalmistajalla oli suunnitteilla paineistetulla matkustamolla varustettuja matkustajakoneita, mutta näistä ainoastaan Boeing 307 Statoliner ehti käyttöön ennen toista maailmansotaa.

Sodan jälkeen paineistus tulikin sitten vauhdilla liikennelentokoneisiin. Lockheed Constellation, Douglas DC-6 (myös DC-4:stä oli sodan jälkeen tarjolla paineistettu versio), Convair 240 jne. olivat kaikki paineistettuja, jolloin voitiin nousta sään yläpuolelle, ja matkustusmukavuus nousi uudelle tasolle.

Stratolinerin tarina jäi kuitenkin valitettavan lyhyeksi. Koneita tilasivat vain Pan American Airways (6kpl) ja Transcontinental & Western Air (5kpl). Ensimmäinen kone teki ensilentonsa joulukuussa 1938, tämä kone tuhoutui keväällä 1939 KLM:n esittelylennolla, joten kokonaisvalmistusmäärä jäi 10 koneeseen.

TWA:n koneet olivat sodan aikana sotilaskäytössä tyyppimerkinnällä C-75. Sodan jälkeen Pan Am myi koneensa vuonna 1947, TWA 1950-luvun alussa. Koneita lensi eri operaattoreilla 1950-luvulla, yhtä konetta kävi katsomassa myös Tuomas karhumäki, mutta Karhumäki Airwaysin väreihin ei Stratolineria päätynyt.

Yksi kone on säilynyt. NC19903 kunnostettiin lentokuntoon 1990-luvulla, mutta kone teki pakkolaskun veteen Washingtonissa vuonna 2002. Nykyisin kone on sijoitettuna näytteille Smithsonian National Air and Space Museumiin. Yhden koneen runko on säilynyt, asuntoveneenä.

Mutta nyt filmin pariin… Kauniiden filmitähtien ja elokuvien lisäksi filmissä mainostetaan mm. alumiinisia matkalaukkuja ja tietysti TWA lentoyhtiötä. Lentokone tosin on välillä DC-2, mutta ei anneta sen haitata tunnelmaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *