Rissalan ennakot

Perjantailentokone on tällä viikolla tauolla, tänään keskitytään vuoden 2016 päälentonäytökseen joka järjestetään Kuopion Rissalassa. Luvassa on mielenkiintoinen ilmailuviikonloppu.

P3Orion_kuva2_Kuva_Saksanmerivoimat_low

Suomalaisessa lentonäytöksessä on yksi vakioesiintyjä, joka näyttää saapuvan paikalle tänäkin vuonna. Sään kehittymistä viikonlopun aikana voi seurata täältä.

Tietoja näytöksestä löytyy näytöksen nettisivuilta

Ennakkoon näytöksestä voisi poimia trendikkäästi kolme pointtia:

  1. hävittäjähankinta. Kaikki HX-hankkeen (Hornetin korvaaja) lentokonevalmistajat esittelevät omia hävittäjiään osastoillaan
  2. CV-22B Osprey. Ensimmäistä kertaa Suomessa nähtävä tilt-moottorinen kulejtuskone.
  3. MiG-21 Lancer. Euroopan viimeinen MiG-21-koneiden käyttäjä Romania tuo näytökseen kaksi MiG-21-konetta. Legendaarinen MiG-21 tekee siis paluun Suomen taivaalle, tätä kannattaa tulla katsomaan vaikka vähän huonommassakin säässä!

Ilmailuklassikko päivittää Rissalan ennakkotunnelmia tähän blogiin perjantain mittaan, pysykää kanavalla! Valokuvia päivän tapahtumista löytyy Ilmailuklassikon Instagram-tililtä osoitteesta: www.instagram.com/ilmailuklassikko/

Kello 12.30: Gripen D ja kaksi RAF:n Eurofighteria ovat saapuneet kauniissa säässä Rissalaan. Saab päätti äsken mediatilaisuutensa. Tilaisuudessa ei juuri tullut uutta tietoa. Saab valmistelee vastausta huhtikuussa esitettyyn tietopyyntöön. Muuten kerrattiin Gripenin vahvuuksia, kerrottiin E-version kehitystilanteesta. Pari mielenkiintoista nostoa Gripenistä ovat ainakin 10min kääntöaika ilmasta ilmaan, ja mahdollisuus vaihtaa konee moottori tunnissa.

Kello 16.00: ilmailuklassikko kävi koelentämässä F-35-simulaattorin. Vaikka simu onkin hyvin yksinkertainen, antaa se mukavasti tuntumaa F-35:n ohjaamon lay outista. Simu on Lockheed Martinin osastolla koko viikonlopun. Sää on ollut päivän aikana vaihteleva, aurinko on paistanut, mutta pari rajua sadekuuroa on kastellut lentonäytösalueen.

Lauantai: perjantain viimeinen blogipäivitys jäi julkaisematta näppishäiriön vuoksi. Mutta kerrotaan, että CV-22 saapui viiden aikoihin persoonallisen läpsytyksen saattelemana. Yleisöalueen päässä on nyt hieno jono koneita: Hercules, P-3 Orion ja CV-22.

MiG-21 Lancerit saapuivat rankan sadekuuron jälkeen kuuden aikoihin, edellisestä MiG-lennosta Kuopion taivaalla ehti kulua lähes 20 vuotta!

Lauantain näytösohjelma on vähitellen käynnistymässä. Juuri nyt käynnissä on lennokkiesitykset. Aiemmin tänään ilmassa on nähty mm. VL Viima II ja Douglas DC-3. Sää vaikuttaa vaihtelevalta, aurinko on lämmittänyt lentonäytösyleisöä, mutta juuri nyt taivas on vetäytynyt pilveen.

Sunnuntai: Palasin Kuopiosta kotia viime yönä. Lauantain näytöspäivä oli kaikin puolin mielenkiintoinen. Ajoittaisista rajuista sadekuuroista huolimatta näytös vietiin läpi onnistuneesti. Sykähdyttävintä oli tuntea MiG-21 lentonäytöksessä, tunne oli pitkälti sama kuin 1990-luvulla Suomen Ilmavoimien MiGin esitiintyessä. Ilmailuklassikon Instagramista löytyy kuvia perjantailta ja lauantailta, heti kaikki 1000+ valokuvaa on siirtynyt koneelle ja ehdin niitä käsittelemään, tulee Facebookin puolelle kuvagalleriaa. Kokoan yhteen näytöstaphtumia yhteen vielä uudessa blogipostauksessa ensi viikolla.

Tänään ehtii vielä hyvin paikan päälle seuraamaan vuoden 2016 päälentonäytöstä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *