Red Arrows Kaivopuistoon

Britannian Kuninkaallisten Ilmavoimien (RAF) taitolentoryhmä, maailmankuulu Red Arrows, on vahvistanut osallistumisensa Kaivopuiston Lentonäytökseen 9.6.2017.

Photo: Cpl Andy Benson RAF/MOD via Wikimedia Commons

Esitys- taitolentämiselle RAF:ssä on pitkät perinteet, ensimmäiset ryhmät perustettiin jo 1920-luvulla. Maailman tunnetuimpiin taitolentoryhmiin kuuluvan Red Arrowsin tarina alkoi vuonna 1964 kun RAF yhdisti kolme taitolentoryhmää uudeksi ryhmäksi. Ryhmän nimi tuli Black Arrows ryhmältä, punainen väri Red Pelicans ryhmältä, ja ensimmäinen ryhmän käyttämä lentokonetyyppi Folland Gnat T.1 Y Yellowjacks ryhmältä. Ensimmäinen esityskausi oli vuosi 1965 jonka aikana seitsemällä koneella lentänyt ryhmä esiintyi 65 kertaa.

Gnatit vaihtuivat BAE Systems Hawk T.1 koneisiin vuonna 1979. Ryhmän käyttämät koneet on modifioitu näytöslentämistä varten, koneissa on mm. savujärjestelmä jonka avulla voidaan tuottaa valkoista, punaista tai sinistä näytössavua.

Photo: Cpl Andy Benson/MOD, via Wikimedia Commons

Photo: Cpl Andy Benson/MOD, via Wikimedia Commons

Historiansa aikana Red Arrowsit ovat esiintyneet lähes 5000 kertaa 57 maassa. Ryhmän komentajana toimii Wing Commander Martin Higgins, ja yhdeksän koneen muodostelmaa johtaa Squadron Leader David Montenegro (Red 1). Lentäjät ovat kaikki kokeneita Kuninkaallisten Ilmavoimien etulinjan hävittäjälentäjiä, joko Tornado- tai Typhoon-laivueista. Ryhmässä lentämiseen ja lentäjiin voit tutustua Red Arrowsin kotisivuilla.

By SAC Adam Fletcher, via Wikimedia Commons

Suomessa Red Arrows on vieraillut viimeksi vuonna 2006 Kauhavalla. Kaivopuistoon ryhmä tekee paluun 47 vuoden jälkeen, Red Arrowsin edellistä vierailu Kaivopuistossa oli vuonna 1970. Tapahtuma keräsi Kaivopuiston rannoille tuhansia katsojia. Ryhmän kurinalaiset muodostelmat ja huikeat sooloesitykset tarjosivat katsojille unohtumattoman elämyksen. Vastaavaa on odotettavissa nyt 47 vuoden jälkeen, kun Red Arrows saapuu juhlistamaan Suomi 100 -juhlavuotta.

Vierailun mahdollistaa Britannian hallitus sekä BAE Systems, jotka tarjoavat Eurofighter Typhoonia Suomen Ilmavoimien Hornet-hävittäjien korvaajaksi HX-hankkeessa. Samalla vahvistettiin myös jo aiemmin viikolla julkisuuteen vuotanut tieto Eurofighter Typhoonin osallistumisesta näytökseen. Typhoon tulee näkymään näyttävästi myös näytöksen yleisöalueella. Red Arrowsin ja Typhoonin mukaan tulo näytökseen nostaa Kaivopuiston lentonäytöksen kiinnostavuuden uudelle tasolle. Brittien ison panostuksen jälkeen voimmekin jäädä mielenkiinnolla odottamaan muiden HX-hankkeen osapuolten avauksia.

Olen Suomen Ilmailumuseosäätiön hallituksen jäsen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *