Piirustuksia

Minua on aina kiinnostanut lentokoneiden tekniikka.Osaltaan tähän varmasti vaikuttaa tausta lentokoneasentajana, lekojärjestelmät, -rakenteet jne. olivat mielenkiintoisia aineita. Tai ainakin lujuusoppia mielenkiintoisempia. Tiedä sitten johtiko kiinnostus tekniikkaan lentokoneasentajaopintoihin, vai opinnot tekniikkakiinnostukseen.

Joka tapauksessa olen keräillyt kirjahyllyyni lentokoneiden tekniikkaan liittyviä kirjoja, manuaaleja yms. Yksi keräilyperverssioista kohdistuu lentokoneiden rakennepiirustuksiin (englanniksi bluprints, drawings jne.). Yhden lentokoneen rakentaminen on vaatinut ja vaatii sadoista tuhansiin kappaleisiin erilaisia piirustuksia ja dokumentteja.

0004

Piirustuksia on mielenkiintoista tutkia sellaisenaan, ne kertovat paljon koneen rakenteesta ja toiminnasta. Jos ei kuitenkaan aio rakentaa omaa P-51 Mustangia, on piirustuksista hyötyä mm. pienoismallareille (arvatkaa vain millaisia malliprojektisuunnitelmia minullakin on…), lennokkiharrastajille, simulaattorirakentajille, entisöijille jne.

Mistä niitä sitten löytää? Netistä löytyy luonnollisesti kaikenlaista ilmaiseksi. Mutta jos etsii vähänkää täydellisempiä piirustusettejä on hyvä aloittaa esim. Ebaysta Aircraft Blueprints -hakusanoilla. DVD:lle tallennettujen skannauksien hinnat lähtevät parista kympistä, päätyen pariin sataan. Aitojen paperisten piirustusten hinnat ovat pilvissä, ja täydellisiä settejä on harvoin saatavilla.

Tänään törmäsin minulle aiemmin tuntemattomaan nettipalveluun aircorpslibrary.com Vuosimaksulla pääsee käsiksi palvelun palvelimilla oleviin piirustusetteihin. Ostin kokeilumielessä tuon halvimman Classics-paketin, jolla pääsee tutkimaan mm. T-6 Texanin piirustuksia.

aircorps1

Ensivaikutelmat ovat positiivisia. Texanin setti vaikuttaa melko täydelliseltä, piirustukset on jaoteltu loogisiin ryhmiin, ja ne latautuvat nopeasti. Miinuspuolella on, että listanäkymässä ei näy piirustuksen nimeä, vain pelkkä numero. Mutta toisaalta järjestelmässä on näppärä pikahaku, joka aukeaa piirustuksen katselunäkymässä. Näin voi helposti etsiä esim. osakokoonpanon piirustuksen.

Voisin suositella lentokoneiden rakennepiiruksien hankkimista kaikille lentokoneista kiinnostuneille, mutta ehkä se olisi hieman liian outoa? Mielenkiintoisia piirustukset joka tapauksessa ovat.

Minulla ei ole taloudellisia tai muita kytköksiä artikkelissa mainittuihin toimijoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *