1. Mosquito

Keskiviikkona 25.11.2015 The de Havilland Aircraft Museumissa järjestettiin tilaisuus missä täysin entisöity de Havilland DH 98 Mosquiton prototyyppi “rulllasi” ulos entiöistinhallista. Samaan aikaan tuli kuluneeksi tasan 75 vuotta prototyypin ensilennosta. Museo sijaitsee Salisbury Hallin alueelle, samassa paikassa ja osittain samoissa tiloissa joissa Mosquiton prototyyppi rakennettiin 1940-luvun alussa.

Protyypistä ja museosta voi lukea lisää museon nettisivuilta.

Kävin museossa vuonna 2007, tuolloin prototyyppi oli näytteillä siinä kunnossa mihin se oli vuosikymmennien aikana päätynyt. Jotain pientä kunnostustyötä koneelle oli tehty, mutta yleisilme oli elämää nähnyt.

IMG_3127

Kuvailimme konetta näyttelyhallissa, kun paikalle käveli vanhempi herrasmies, joka paljastui museon vapaaehtoistyöntekijäksi. Hetken keskusteltuamme, herra kysyi vaatimattomasti haluaisimmeko käydä sisällä koneessa. Hetken hämmästyksen jälkeen vastasimme kysymykseen myöntävästi…

IMG_3111

Mosquiton prototyyppi on yksi harvinaisimmista lentokoneista joista olen ottanut kylmät tyypit. Kone oli sisältä vielä karummassa kunnossa kuin ulkoapäin, mutta näytti kaikinpuolin täydelliseltä.

IMG_3121

Keskustelimme silloin vuonna 2007 koneen tulevaisuudessa. Vapaaehtoistyöntekijän mukaan he eivät oikein tienneet mitä koneelle pitäisi tehdä. Nyt lähes 10 vuotta myöhemmin on mukava nähdä ja lukea, että kone on kunnostettu, ja että se on edelleen synnyinpaikallaan Salisbury Hallissa.

Jos Mosqutio ja sen historia kiinnostaa enemmän, suosittelen katsomaan oheisen Youtubista löytyvän 43 minuutin elokuvan koneesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *