London City

Työkaveri on suunnittelemassa matkaa Englantiin. Lentolippujen, matkareittien ja aikataulujen sovittelun yhteydessä esiin nousi London City Airport. Itse asiassa esim. KLM:ltä löytyi sopuhintaisia lentoja Cityyn. Kaikki enemmän liikenneilmailua seuraavat tuntevat tai ovat kuulleet London City Airportista (EGLC). Itselleni oli kuitenkin pieni yllätys, että kenttä on ollut oikeasti olemassa vasta 1980-luvulta.

1980-luvun alussa Lontoo aloitti itäiseen osaan kaupunkia sijoittuvan alueen kehittämisen. Alue on osa entistä Lontoon satama-aluetta, josta alettiin käyttämään nimeä London Docklands tai Docklands 1970-luvulla. Satamatoiminnot olivat käytännössä kuolleet alueelta 1970-luvulle tultaessa, laivarahdin siirryttyä suurempiin laivoihin ja satamiin.

Alueen kehittämistä varten perustettu London Docklands Development Corporation (LDDC) ideoi lentokenttää alueelle jo varhaisessa vaiheessa 1980-luvun alussa. Lupaprosessi ei ollut helppo, mutta lopulta rakentamaan päästiin vuonna 1985. Ensimmäinen laskeutuminen kentälle tapahtui keväällä 1987, ja kaupallinen liikenne alkoi lokakuussa samana vuonna.

Alkuun kentän n. kilometrin mittainen kiitotie ja yli seitsemän asteen liukukulma rajoittivat käytettyjä lentokonetyyppejä. Käytännössä alkuun kentälle liikennöitiin Euroopassa muuten melko harvinaisilla De Havilland Canada DHC-7 -koneilla. Kiitotietä jatkettiin 1990-luvun alussa, samalla liukukulma pieneni reiluun viiteen asteeseen. Tämä mahdollisti Bae 146 -koneilla operoinnin.

Kenttää ja sen infraa on kehitetty koko ajan. British Airways aloitti kentältä liikenteen Atlantin yli vuonna New Yorkiin 2009, kalustona Airbus A318. Kehityssuunnitelmat ulottuvat aina 2030-luvulle, London City Airport on selvästi ottanut oman paikkansa Lontoon sydämessä. Kentästä lukiessa ei voi olla ajattelematta Suomea, Helsinkiä ja malmin Lentokenttää, vaikka kentät eivät aivan vertailukelpoisia olekaan.

Tänä päivänä London City Airportilta voi operoida 15:sta liikennelentokonetyypillä, ja reilulla 20 liikelentokoneella. Konetyypit, ja kentälle operoivat lentoyhtiöt löytyvät täältä.

London City Airport pitää laittaa muistiin tulevia matkasuunnitelmia varten, pitää ainakin poiketa kentällä jossain vaiheessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *