Kaivarin lentonäytös

Kaivopuiston lentonäytöksen jälkeinen aamu on valjennut. Olen kiertänyt suomalaisia lentonäytöksiä pian 20 vuotta, mutta eilinen oli jotain sellaista mitä en ole ennen kokenut, ja tuskin tulen kokemaan ihan lähiaikoina. On helppo ymmärtää miksi Kaivopuiston alue on toiminut lentonäytöksien järjestämispaikkana historiassa, harvoin näkee miten ilmailu sopii yhtä hyvin yhteen maiseman kanssa.

Kaivopuiston Lentonäytös täytti varmasti sille asetetut odotukset. Yleisömäärää on vaikea arvioida katsojien ollessa laajalla alueella, mediassa on arvioitu jopa sadantuhannen ylittyneen. Perjantain loistava sää vaikutti varmasti lopullisesti siihen, että ihmiset lähtivät liikkeelle ja tulivat katsomaan lentonäytöstä. Itselleni tämä oli hieman poikkeuksellinen lentonäytös. Seurasin näytöstä Cafe Ursulasta, pitkän harkinnan jälkeen otin kameran kantoon vaikka pitkästä aikaa kuvaaminen ei ollutkaan pääasia tässä lentonäytöksessä.

Itse näytös tarjosi hyvän kattauksen ilmailun historiaa ja tulevaisuutta. Illan päätähdiksi nousivat Finnair ja Britit. Finnairin A350:n esiintyminen Kaivopuistossa oli jotain ainulaatuista. Yhtiön laajarunkokone ei ole koskaan aiemmin osallistunut lentonäytöksen lento-ohjelmaan. Red Arrowsin esitys Kaivopuiston taivaalla tuskin jätti ketään kylmäksi, ja heti perään esiintynyt Eurofighter Typhoon vastasi illan parhaasta melusaasteesta. Kun on lukenut tänä aamuna yleisön kommentteja, haluaisivat monet eilisen perusteella Typhoonin Suomen seuraavaksi hävittäjäksi.

F-18E Super Hornettien esiintyminen jäi hieman vaisuksi, koneiden lentäessä kahden koneen muodostelmassa. Boeingilla ei tiettävästi ollut Suomessa mukana näytöslentäjää, mikä selittää valitun ohjelman. Ruotsalaiset toivat yleisön eteen aluksi Saab Drakenin, joka varmasti toi muistoja monen mieleen ajalta jolloin konetyyppi oli käytössä Suomessa. Tämän jälkeen kolme Gripeniä lensi muodostelmassa, ja perään Gripen-soolo. Hyvä esiintyminen myös ruotsalaiselta hävittäjäehdokkaalta.

Suomi 100 -teeman mukaisesti näytöksen päätti Ilmavoimat. Hornet jylisi näyttävästi Helsingin yläpuolella, ja Midnight Hawks lensi upean päätösnumeron uusissa sinivalkoisissa erikoisväreissä. Kaupungin iltaan poistuvat katselijat olivat toivottavasti tyytyväisiä näkemäänsä.

Suomen Ilmailumuseo teki valtavan työn lentonäytöksen järjestämisessä. Pieni museo lähti ennakkoluulottomasti tekemään jotain uutta, samalla ennakkoluulottomuudella museo suuntaa myös kohti uudisrakennushanketta Vantaan Aviapoliksessa. Suuri kiitos Kaivopuiston Lentonäytöksestä kuuluu Suomen Ilmailumuseon henkilökunnalle, ja yhteistyökumppaneille.

Olen Suomen Ilmailumuseosäätiön hallituksen jäsen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *