Ilmailutaidetta

Suomen Ilmailumuseossa Vantaalla avattiin eilen 27.9.2016 taitelija Antti Salmisen taidenäyttely. Ilmailuaiheisiin erikoistunut Salmisen töitä on ollut aiemmin esillä mm. Keski-Suomen Ilmailumuseossa Tikkakoskella vuonna 2013. Salmisen ilmailutöistä painettuja vedoksia myytiin jo 1990-luvulla, omalla seinällänikin roikkuu Kalevan keskimoottorin irtoamisesta kertova vedos.

wp_20160926_15_53_14_prox

Salmisen töiden pohjalla onkin lähes aina todellinen tarina, tai tapahtuma. Aiheet löytyvät kirjallisuudesta, tai henkilökohtaisista yhteyksistä sodan ajan lentäjiin. Ilmailumuseon näyttelyssä on esille parisen kymmentä öljyvärityötä, joiden aiheet löytyvät pääasiassa sotilasilmailusta. Näyttelyyn pääsee tutustumaan vapaasti museon Avia-kabinetissa kun tilassa ei ole varauksia.

Suomalaisia ilmailutaitelijoita näyttelyn avajaisissa. Vasemmalta: Sture Gripenberg, Antti Salminen ja Kari Vertanen.

Suomalaisia ilmailutaitelijoita näyttelyn avajaisissa. Vasemmalta: Sture Gripenberg, Antti Salminen ja Kari Vertanen.

Suomesta löytyy osaavia, ja mielenkiintoisia ilmailuaiheisiin erikoistuneita taitelijoita, mutta kokonaisuutena ala on maassamme vieläkin lapsenkengissä. Ulkomailla, erityisesti Britanniassa ja Yhdysvalloissa lentokonetaide on ollut vuosikymmenien ajan suosittua. Erityisesti lentäjien signeeraamat taulut ovat kovassa huudossa. Suomessakin on tällaisia tauluja tehty, mutta ymmärrettävistä syistä uusia signeerauksia ei enää juuri synny.

wp_20160926_15_53_32_prox

Mutta käykäähän katsomassa ilmailutaidetta Ilmailumuseossa!

Olen Suomen Ilmailumuseosäätiön hallituksen jäsen.

3 thoughts on “Ilmailutaidetta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *