Aéropuces 2016

En ole koskaan oppinut rakastamaan Ranskaa. Enkä oppinut tälläkään kertaa, mutta muuten päiväreissu Pariisiin oli kaikin puolin onnistunut. Le Bourgetin lentokentällä sijaitsevassa Musée de l’Air et de l’Espacessa järjestetään vuosittain lokakuussa Aéropuces niminen tapahtuma. Tapahtumaa voisi kuvailla ilmailuaiheiseksi rompetoriksi. Museon kahdessa näyttelyhallissa on kymmeniä myyjiä, joiden pöydiltä voi löytää kaikkea ilmailuun ja ilmailuaiheiseen keräilyyn liittyvää: kirjoja, valokuvia, pienoismalleja, valmismalleja, mittareita, lentokoneen osia, keräilytavaraa…

wp_20161022_11_03_01_pro

Matkasuunnitelma oli tänäkin vuonna selkeä: yhden päivän täsmäisku tapahtumaan tyhjän laukun ja paksun (?) lompakon kanssa. AY871 lennätti lauantaiaamuna Pariisiin. Kentältä taksi alle, ja kohti Le Bourgetia. Lento oli hieman myöhässä Pariisissa roikkuneen sumun takia, ja saavuimme museolle puoli yhdentoista jälkeen. Pienoinen yllätys oli törmätä museon sisäänkäynnillä pitkiin jonoihin. Euroopan turvallisuustilanne löi kasvoille ilmailumuseossakin, sisään päästäkseen oli kuljettava turvatarkastuksen kautta.

wp_20161022_15_08_21_pro

Museoon on tapahtumapäivä vapaa pääsy, joten turvan jälkeen pääsimme kävelemään suoraan myyntihalliin. Valtaosa myyjistä on ranskalaisia, ja tarjolla oleva myyntitavara painottuu paljon paikalliseen ilmailuun ja kieleen, Caravelle ja Fouga Magister ovat hyvin edustettuina, mutta joukosta löytyy Suomi-aiheistakin tavaraa. Joukossa on kuitenkin aina muutamia ulkomaalaisia, pääasiassa brittimyyjiä. Pisimpään aikaa vierähtikin brittifirman pöytien äärellä, pelkästään valokuvalaatikoiden läpikäymiseen kului muutama tunti. Hintataso vaihtelee rajusti, kuten varmasti aina tämän tyyppisissä myyntitapahtumissa. Douglas DC-3:n trimmipyörä saattaa lähteä Suomeen viidellä eurolla, kun taas englanninkielisestä ei niin harvinaisesta ilmailukirjasta saatetaan pyytää 70 euroa. Halvimmillaan brittien pöydältä sai neljä kirjaa 30 eurolla.

wp_20161022_15_14_17_pro

wp_20161022_14_36_58_pro

Omaan laukkuuni päätyi tänä vuonna mm. paksu nippu pääasiassa valmistajien pr/lehdistö-valokuvia, sain katettua parin tulevan projektin kuvatarpeet lähes kokonaan. Samoin mukaan lähti muutamia lentokone-esitteitä, ja pari kirjaa. Pienoismallisarjojen tarjonta pyörii lähinnä vanhempien sarjojen ympärillä, mutta yksi 1/144 mallisarjakin tuli hankittua.

wp_20161022_16_19_12_pro

wp_20161022_16_18_44_pro

Hektisen päivän jälkeen, takaisin kentälle ja AY874:n siivin illaksi kotiin.  Aéropuces-tapahtumaa voi suositella varauksetta kaikille ilmailualan tavaraa keräileville. Tapahtumassa käynti on helppoa vaikka päiväreissulla. Taksi maksaa suuntaansa alle 30 euroa, museolta lentokentälle päin tullessa kannattaa huomioida aikatauluissa, että taksin saaminen lennosta museon edessä saattaa kestää hetken. Museo itsessään on tietenkin näkemisen arvoinen paikka, mutta museokierrokselle kannattaa varata kunnolla aikaa, myyntitapahtumaan tutustumisen yhteydessä saattaa tulla kiire.

wp_20161022_19_03_16_pro

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *