Perjantailentokone

Viikonloppuun valmistautumisen kunniaksi perjantaina voi hengähtää hetkeksi, ja kääntää aivot off-asentoon. Mikäpä olisi ilmailuhörhölle parempi tapa rentoutua kuin lentokoneporn… lentokoneiden katselu.

Ilmailuklassikon ensimmäinen perjantailentokone on todellinen ilmojen badass: Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II.

Vietnamin sodan kokemusten perusteella USA:n ilmavoimat (USAF) aloitti vuonna 1966 Attack Experimental (A-X) -projektin. Vietnamissa oli törmätty tilanteeseen missä maajoukot ja rynnäkkökoneet olisivat tarvinneet tulitukikonetta. Alkuperäistä spesifikaatiota oli tekemässä mm. Pierre Sprey, joka tuli tunnetuksi F-16-hävittäjään johtaneessa projektissa.

Vuonna 1970 julkaistiin tarkemmat vaatimukset. Tässä vaiheessa kone päätettiin rakentaa uuden 30mm tykin ympärille. General Electric ja Philco-Ford valittiin rakentamaan ase, GAU-8-tykistä tuli ikoni josta A-10 tunnetaan.

Northrop ja Fairchild Republic saivat tilaukset prototyypeistä (YA-9A ja YA-10A). Kummatkin tekivät ensilentonsa maaliskuussa 1972. USAF valitsi Fairchild Rebublicin YA-10A:n voittajaksi, ja koneen sarjavalmistuspäätös tehtiin vuonna 1973.1024px-A-10_Cross_SectionEnsimmäiset koneet luovutettiin vuonna 1976, ja A-10:n operatiivinen käyttö alkoi seuraavana vuonna. A-10 ei ollut uransa alkuvaiheessa välttämättä pidetty lentokone. Monet lentäjät vierastivat hidasta ja isoa lentokonetta.

Vuonna 1991 A-10 pääsi ensimmäistä kertaa tositoimiin Persianlahden sodassa. Tulokset olivat vakuuttavia: 900 tuhottua panssarivaunua, yli 2000 tuhottua maa-ajoneuvoa, yli 1000 tuhottua tykkiä jne. Viimeistään tässä vaiheessa A-10 todisti käyttökelpoisuutensa. Se onkin ollut mukaana kaikissa konflikteissa joihin USA on osallistunut 1990- ja 2000-luvuilla.

Tulevaisuudessa A-10 olisi tarkoitus korvata F-35-koneilla. Aika näyttää korvaako hävittäjä A-10:n 2020-luvulla.

Mutta nyt niihin kuviin ja videoihin. Rentouttavaa perjantaita!

2 thoughts on “Perjantailentokone

  • toimiva peli rakennetaan tykin ympärille kone,itse aloitin veneen teon ratin ympärille hyvä tuli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *